Je komt regelmatig in aanraking met spanning of stress. Thuis, op werk, onverwerkte gebeurtenissen uit je verleden, of door de snellere veranderingen in de maatschappij. Dat kan (grote) impact op je hebben.
Het hoeft geen probleem te zijn. Een bepaalde mate van spanning kan namelijk nuttig zijn om je scherp te houden of actie te nemen. Behalve als die spanning toeneemt en overgaat in stress. Dat vreet energie, en heeft nogal wat gevolgen: concentratieproblemen, emoties, verminderd zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld, slaapproblemen en fysieke klachten zijn voorbeelden. Dit komt omdat je immuunsysteem verzwakt.
Hoe kun je dit aanpakken?
1 Ga na wat de oorzaak is.
Probeer te achterhalen waar deze spanning vandaan komt. Wordt dit veroorzaakt door anderen, situaties in het heden of verleden, een negatieve gedachtegang als gevolg van een negatief zelfbeeld? En waar komt dit zelfbeeld vandaan? Beïnvloeding door anderen, of geef je je grenzen niet aan?
Als je weet wat de oorzaak is, kan je hiermee aan de slag. Misschien alleen, of met hulp van iemand.
2 Denk positief
Kijk naar wat je hebt, wees er dankbaar voor, en leg hier de nadruk op. Daardoor zal je gemoedstoestand veranderen.
Een positieve start van de dag kan de basis zijn waardoor je meer aankunt dan je denkt. Denk niet meteen aan wat je allemaal moet doen. Heb vertrouwen in jezelf, ook als je weet dat je die dag lastige taken te doen hebt.
Zuchtend en steunend de dag beginnen levert 100% spanning en stress op. Je gaat namelijk opgefokt de dag in.
Blijf dus de baas over jouw gedachten, in plaats van dat gedachten jou de baas zijn.
3 Verhoog je mentale en fysieke weerstand
Je fysieke weerstand verhoog je snel door cardio- en krachttraining. Het haalt je namelijk uit je hoofd, en geeft je lijf een boost. Ook dansen, sporten, schoonmaken (met muziek aan), en in de tuin werken verlagen je spanning.
Ga wandelen op een mooie plek in de natuur op een tijdstip dat het er rustig is. Verwonder je om al het moois om je heen, en het zal stiller worden in je hoofd. Ontspanningsoefeningen, yoga en meditatie zijn voorbeelden die je mentale rust geven.
Gezond en regelmatig eten, weinig snacken, 2 liter water per dag drinken en weinig of geen cafeïne en alcohol maken je fitter.
Zorg voor voldoende nachtrust, en vermijd het laatste uurtje van de dag alle beeldschermen die afleiden en je gemoedstoestand kunnen veranderen.
4 Accepteer dat wat is gebeurd
Accepteer gebeurtenissen of mensen uit je verleden zoals ze zijn. Doe je dat niet, dan geeft dat ergernis en frustraties. Wat gebeurd is, is gebeurd en kan je niet meer terugdraaien. Laat het verleden los en focus je op het hier en nu. Denk in
oplossingen, en neem beslissingen op basis van kennis en je ervaringen. Dat geeft je rust omdat het gepieker stopt.
5 Vermijd chaos
Een rommelig huis, drukte op werk, en geen overzicht hebben op wat je allemaal moet doen zijn redenen om in de stress te schieten. Zorg ervoor dat je huis schoon en op orde is. Gooi weg wat je niet meer nodig hebt. Een opgeruimd huis is een fijne en rustige plek om te zijn. Het is je basis, waar je tot rust hoort te komen en je weer kunt opladen.
Op werk doe je de klussen die prioriteit hebben. Maak to do lijstjes, zodat je weet wat er ligt.
Geef aan collega’s je grenzen aan: je doet namelijk wat je kunt.
Sla geen pauze over, dat is juist het moment of je aandacht te verzetten.
6 Weet wat je wil
Laat je leven niet leiden door beslissingen van anderen. Neem je leven in eigen hand. Dat geeft je zelfvertrouwen, en daardoor ga jij je eigen weg volgen.
Laat je niet afleiden door meningen van anderen. Zij bekijken alles vanuit hun positie, en leiden hun leven. Dat is gebaseerd op hun karakter, beïnvloeding, overtuigingen en ervaringen. Wat zij van jou vinden heeft daarom niets met jou te maken. Het zegt alles over hun.
Jij hebt het volste recht om het leven te leiden zoals jij het wil.
7 Koester je dierbaren
Besteed je tijd en energie aan dierbare familieleden en vrienden. Zij zijn je hulp en steun als je het moeilijk hebt, en andersom ook. Hun aanwezigheid, een schouderklopje, knuffel of arm om je heen, ergens over praten, lachen en leuke dingen doen geeft je mentale rust en vermindert direct de stress.
8 Leg de lat niet te hoog
Je mag veel van jezelf verlangen, maar zorg er wel voor dat het haalbaar is. Doe je dat niet, dan leg je jezelf daardoor onnodig veel druk op. Het gevolg is dat dit een hoop spanning geeft.
Mocht je je doel niet halen, en heb je er alles aan gedaan om dit wel te bereiken, dan is het ook goed. Je heb namelijk meer bereikt dan als je niets had gedaan.
9 Neem jezelf niet al te serieus
Het leven is niet altijd makkelijk. Er gebeurt veel in de wereld. Dichtbij, elders en ook mondiaal wat voor iedereen gevolgen heeft of kan hebben.
Daarnaast is er ook veel moois: de natuur, liefde tussen mensen, fatsoenlijk met elkaar omgaan en helpen, en jezelf ontwikkelen zijn maar een paar voorbeelden.
Het is van belang dat je niet te serieus naar jezelf kijkt. Je bent wie je bent en accepteer dat. Zo niet, verander aan jezelf wat je wil veranderen. En heb wat zelfspot. Het zorgt er namelijk voor dat je makkelijker voor jezelf wordt en ook om jezelf kunt lachen, alleen of samen met anderen.
10 Zorg voor me-time
Neem tijd voor jezelf. Zeker in tijden van stress is dat noodzakelijk. Niet alleen het laatste uurtje van je dag, maar ook op andere momenten. Maak echt tijd vrij en doe wat je fijn vind: naar de sauna, sporten, yoga, meditatie, wandelen, creatief bezig zijn. Als het maar iets is wat jou energie geeft. Hiermee krijg je innerlijke rust.
Rust in je hoofd, kracht in je lijf en leef vanuit je gevoel.
Een mooi streven. Als je bovenstaande punten kunt toepassen krijg je zeker rust in je hoofd. Daardoor heb je minder spanning, en wordt je lichaam rustiger. Je zet namelijk jezelf niet meer onder druk.
Je krijgt meer energie waardoor je je fitter gaat voelen, en vanzelf de kracht in je lijf krijgt om meer (aan) te kunnen.
Als gevolg hiervan neemt je zelfvertrouwen toe, en door de rust in je hoofd zal je gevoel weer meer aanwezig zijn. En door te leven vanuit je gevoel zal je meer inzichten in jezelf en de buitenwereld krijgen. Daardoor ga je keuzes maken die goed voelen, en je brengen waar je naar toe wil.