Heb je veel negatieve gedachten en wil je rust?

Rust in je hoofd kan vaak afwezig zijn. En ben je hooggevoelig/-sensitief, dan heb je meer dan een gemiddelde hoeveelheid gedachten, waarbij het moeite kost om deze los te laten. Betreft het een vervelende kwestie, dan kan je hier aan blijven denken, en situaties diverse keren in je hoofd herhalen.
Uitermate vermoeiend, want het kost een hoop energie, en levert je zorgen en stress op.
Daarnaast lijken andere zaken moeilijker te worden, terwijl dit in de praktijk meevalt. Het zijn je gedachten, je gemoedstoestand, onrust en gebrek aan energie die dit veroorzaakt.
Onderstaande tips kan je snel toepassen, en een aantal zelfs vrijwel direct.

1. Richt je aandacht op wat je nu doet
Als je je aandacht houdt op datgene waar je mee bezig ben, dan kan je niet aan iets anders denken. Ben je in de supermarkt, dan denk je aan je boodschappen, ben je aan het schoonmaken, dan is je aandacht daar. Het bewust in het hier en nu zijn gaat snel rust geven. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek.

2. Maak je alleen druk om het hier en nu
Een kwestie die nu speelt ga je nu of zo snel mogelijk oplossen. Zorgen maken over morgen heeft geen zin. Laat het rusten totdat je dit kunt oppakken en oplossen.

3. Blijf niet hangen in het verleden
Wat gebeurd is, is gebeurd en kan je niet meer veranderen. Het heeft geen nut om hieraan te blijven terugdenken. Je kunt er hooguit voor zorgen dat het niet nog eens gebeurt. Een uitzondering is een heftige emotionele gebeurtenis die veel van je heeft gekost. Dan is het van belang dat je een weg vindt om dit te accepteren.

4. Een fout is een ervaring
Blijf jezelf niet kwalijk nemen als je een fout hebt gemaakt. Het is niet leuk, en misschien ben je er op aangesproken, maar zie het als een ervaring. En als je ervoor zorgt dat het niet meer gebeurt, heeft de ervaring je wijzer gemaakt.

5. Ruim je huis op
Als iemand onrustig is in zijn hoofd, is het in huis meestal rommelig of stapelt er van alles op. Opruimen en schoonmaken van je huis geeft direct een prettig gevoel, en innerlijke rust.

6. Doe iets wat je energie geeft
Waar word je vrolijk van? Wat geeft je energie en maakt je blij? Maak hier tijd voor vrij, de afleiding zal je goed doen.

7. Doe wat je op dat moment nodig hebt
Je bent gevoelig/sensitief, zodat je kunt aanvoelen wat je echt wil. Als je hier naar luistert en volgt, zal dit rust en ontspanning geven.

8. Wees minder aanwezig op de social media
Social media vreet tijd, en in deze periode van Covid-19 is er veel onrust. Iedereen geeft zijn mening, en staat niet open voor een ander. Het gevolg zijn negatieve discussies waar geen einde aan komt. Volg het niet, want je neemt de negativiteit op. Volg ook het dagelijks nieuws op radio en tv minder. Ze staan vrijwel altijd vol met negatieve berichten.

9. Schrijf op wat je dwars zit
Het helpt als je wat in je hoofd zit op papier zet. Je maakt het concreet, vermeldt de feiten, en wat je op papier zet gaat uit je hoofd.

10. Ga dagelijks mediteren
Tijdens deze meditatie laat je alle gedachten komen en gaan, en verbind je je er niet mee. Wees een neutrale toeschouwer. Je zal merken dat ze vanzelf verdwijnen, en dat na enkele meditaties het aantal gedachten in je hoofd afneemt.

11. Breng structuur in je dagelijkse gang van zaken
Niet alleen rommel in huis geeft onrust. Ook gebrek aan structuur zorgt hiervoor. Je vergeet dingen, en bent soms met meerdere zaken tegelijk bezig. Structuur in je leven geeft overzicht en daardoor rust. Enkele andere tips die je ook hiermee helpen vind je bij hooggevoeligheid-tips.

12. Besef dat je anderen niet kunt veranderen
Druk maken om het gedrag van anderen heeft weinig zin. Ze zijn wie ze zijn, en je kunt ze niet veranderen. Je kunt met mensen dicht om je heen een goed gesprek voeren als je ergens moeite mee hebt, maar laat het verder los.

13. Stop met moeten
Leg jezelf geen verplichtingen op. Er zijn altijd zaken die gedaan moeten worden, maar breng (ook) hier structuur aan. Doe verder dingen die je wil, niet die je van jezelf moet.

14. Geef grenzen aan
Hooggevoelig en grenzen aangeven is een lastige combi. Toch is het van belang dat je niet altijd doet wat een ander wil. Het kost je tijd en energie, en als het jou tegenstaat levert het ergernis op. Geef je grenzen aan, want als jij dit niet doet, bepaalt de ander jouw grenzen. Lees ook mijn blog hooggevoelig-en-grenzen-aangeven.

15. Wees blij met jezelf
Haal jezelf niet onderuit. Praat en denk niet slecht of minderwaardig over jezelf, ook niet in een grap. Zelfspot mag, alleen als je eigenwaarde hoog is. En neem jezelf niet altijd serieus.
Je bent goed zoals je bent. En als je vindt dat je jezelf kunt verbeteren, mag je dat zeker doen.