Generatie Z is de groep mensen die geboren zijn tussen pakweg 2e helft van de jaren 90 en 2015. Zij zullen vorm gaan geven aan onze toekomst.
Een deel van hen heeft geen makkelijk start gekend. Ze zijn namelijk opgegroeid in de kredietcrisis die in 2008 begon. De huizenmarkt was ingestort, ouders verloren hun baan, en op de arbeidsmarkt waren weinig vacatures beschikbaar.
Daarnaast speelt sinds februari 2020 de Covid-19 situatie, wat voor iedereen nieuw is.


Kenmerken van deze generatie

Deze generatie is over het algemeen meer hooggevoelig en –sensitief dan de vorige generaties. Ze nemen meer prikkels op zoals drukte, lawaai, negativiteit, en emoties van anderen. Op mijn pagina https://www.coachingbewustzijn.nl/12-tips-goed-omgaan-met-je-hooggevoeligheid/ vind je meer info.

Gemidddeld zien, horen en voelen zij meer dan anderen. Ze hebben een sterke intuïtie waar ze op jonge leeftijd bewust van zijn. Op de pagina https://www.coachingbewustzijn.nl/12-tips-goed-omgaan-met-je-hoogsensitiviteit/ lees je wat je hiermee kunt doen.

Sommigen voelen zich anders en onbegrepen, omdat ze in hun gevoel en denkwereld ”verder” zijn dan ouderen.

Zijn er problemen in het gezin, zoals spanningen, scheiding of huiselijk geweld, dan zoeken ze de veiligheid bij anderen. Een deel kan in therapie gaan, en een enkeling kan ”van het pad” raken . Zij ontmoeten anderen die mooie verhalen vertellen, maar weinig goeds van plan zijn.

Een wereld zonder internet en social media is voor hen ondenkbaar. Daardoor zijn het meer wereldburgers dan de ouderen, want ze leggen op jonge leeftijd contact met leeftijdsgenoten in andere landen.

Als ze weten wat ze willen, gaan ze makkelijker met problemen om dan vorige generaties. Ze denken namelijk meer in oplossingen.


Hoe bewust is generatie Z?

Vergeleken met vorige generaties zijn ze behoorlijk bewust.

Ze hebben misstanden in de wereld snel in de gaten. De protesten over hoe de mens en overheden omgaan met het klimaat is een voorbeeld. Het is de jongste generatie die hiervan de gevolgen zien en voelen. Dit jaar werden ze vanwege deze protesten ‘’klimaatspijbelaars’’ genoemd.

Ze zijn kritisch over de berichten van de MSM, de main stream media, en hebben nepnieuws snel in de gaten. Als alternatief zoeken ze op andere sites naar artikelen, video’s en podcasts. Niet alleen ‘’gewoon’’ nieuws, maar ook misstanden in de wereld die door de MSM niet genoemd worden.
Ze volgen weinig reguliere tv programma’s. Diensten zoals Netflix, en het streamen van films en documentaires vinden ze leuker of interessanter.

Ze beseffen dat verandering in de wereld van binnenuit, dus door de mens, moet plaatsvinden. Daarom willen ze bij belangrijke organisaties werken om hier een bijdrage te kunnen leveren. Anderen beginnen een eigen bedrijf om hun doel te bereiken.

Is een bedrijf niet transparant of oneerlijk, dan laten ze die links liggen. Niet alleen qua werk, maar ook voor hun privé-aankopen.
Het lijkt idealistisch, en dat is het misschien ook. Maar ze handelen op basis van gevoel en feiten.

De man/vrouw verdeling vinden ze achterhaald. Mannen kunnen vrouwenberoepen uitoefenen en andersom, zowel privé als zakelijk. En het maakt ze niet uit of je hetero, homo, bi, of transgender bent. Als je maar authentiek bent, en jezelf blijft.
Het ”in hokjes denken” is bij deze generatie veel minder dan bij vorige generaties.


Hoe ga je met deze generatie om?


Beschouw ze niet alleen als onwetende kinderen. Ze hebben van nature veel wijsheid in zich, en kunnen daardoor kritisch zijn, Door de social media zijn ze snel op de hoogte van nationale- en mondiale situaties, en gebeurtenissen.
Wees daarom open, eerlijk en luister naar ze.

Ze zien van jongs af aan hoe de wereld in elkaar zit. Met name nu de laatste jaren steeds meer misstanden openbaar worden gemaakt. Daardoor zien ze snel dat er naast het goede ook kwaad aanwezig is.

Voor mij is dit de generatie die al op jonge leeftijd belangrijke veranderingen kunnen of gaan aanbrengen. Door de huidige mondiale situatie zijn ze daardoor in staat om één van de belangrijkste generaties in onze geschiedenis te worden.

Het zijn jonge mensen voor wie het lastig kan zijn om zich te handhaven in een wereld, die in een overgangsfase zit. Sinds eind vorige eeuw is namelijk het bewustzijnsniveau van de mens aan het veranderen.
Het gevolg is dat de verdeeldheid hierin steeds zichtbaarder wordt. Een deel van de mensheid zal het moeilijk vinden om hier in mee te gaan. Zij willen graag dat alles bij het oude blijft.
Voor de jongeren is het de taak om met deze verdeeldheid om te gaan. Vind je dit moeilijk, dan kan ik je hiermee helpen. Zie mijn pagina https://www.coachingbewustzijn.nl/over-ron-life-coach-oosterhout/


Deze blog heb ik geschreven aan de hand van mijn ervaringen. Daarnaast refereer ik naar de websites van Twinq en Kidsenjongeren, waarvan ik aanvullende informatie heb toegevoegd.