Als je mensen om je heen hebt die mopperen, zeuren, klagen, schelden en nauwelijks positief kunnen zijn, is dat heel vervelend. Je hoort het aan, daarmee geef je al aandacht, maar met hun woorden gaat ook energie mee. Energie die jou kan raken, vooral als je hooggevoelig bent.

Het wordt lastig als je zo’n iemand in je dagelijks leven hebt: familie, vriendenkring of op werk. Dan zal je je grenzen moeten aangeven door te zeggen dat je er last van hebt, en/of de betreffende persoon zoveel mogelijk proberen te mijden. 
Ga geen oeverloze dialoog aan, want dat kost je energie en levert je ergernis op. Schenk er geen aandacht aan, want alles wat je aandacht geeft groeit. Maar actie van jouw kant is wel nodig, zeker als de ander zich zo blijft gedragen.

Ik heb een paar van zulke mensen gekend, en op een gegeven moment afstand van genomen. In het begin had ik er weinig last van, maar omdat het vrijwel dagelijks gebeurde, ging ik ongemerkt langzaam  mee in dat patroon. Het gevolg was dat ik prikkelbaar werd, vermoeid raakte waardoor ik geen energie had om andere dingen te doen, en slecht sliep omdat ik gespannen in bed stapte. Totdat ik besloot om hier niet meer in mee te gaan.

Wat heb je nodig om hiermee te kunnen omgaan?
Als eerste zorg je ervoor dat je een hoge eigenwaarde hebt. Dat betekent dat je:
– grenzen stelt
– zelfvertrouwen hebt
– gezonde voeding neemt
– zorgt voor voldoende lichaamsbeweging
– controle hebt over je gedachten
– tijdig je rust neemt
In feite is dit niets anders dan goed voor jezelf zorgen.
Daardoor heb je een hoog energieniveau, en zal je niet meegaan in het gedrag van de ander. Je kijkt  als toeschouwer naar hem/haar, blijft neutraal en laat het los. Je bent er weinig of niet vatbaar voor.

Ten tweede: via visualisaties kun je je energetisch beschermen voor prikkels van buitenaf. Op de social media lees ik af en toe ‘’jezelf afsluiten voor anderen’’ of ‘’in een bubbel zetten’’.
Ik begrijp wel wat hiermee wordt bedoeld, maar door je af te sluiten kun je je ook voor jezelf afsluiten. Dan hangt van de uitvoering van de visualisatie af.
Er zijn verschillende manieren om je te beschermen, en iedere persoon hanteert een methode die bij hem/haar past. Op internet is veel te vinden wat je kunt doen.
Binnenkort zal ik mijn 3 stappenmethode online zetten. Daarmee ben je geaard, opgeladen, beschermd voor buitenaf, en heb je ruimte voor jezelf gecreëerd.

Doe zo’n visualisatie dagelijks, voordat je met je dagelijkse bezigheden begint, en bij veel negativiteit een paar keer per dag, afhankelijk of je je vermoeid of geïrriteerd gaat voelen. In dat geval zoek je thuis een rustig plekje op, en op werk ga je even naar het toilet.
Door dit dagelijks te doen wordt het een gewoonte, en ben je er snel, in 2 of 3 minuten, mee klaar. Je zou het dan zelfs ter plekke kunnen doen.
Daardoor blijft jouw energie van jou, en hou je de energie van de ander buiten. Het is ook niet van jou, laat het daarom bij de ander. Iemand die negatief is zal soms vervelende opmerkingen maken, misschien ook naar jou. Trek je je zo’n opmerking aan? Of laat je het aan je voorbij gaan, zodat het bij de ander blijft? Als het jou raakt is daar een reden voor.
Laat zo’n opmerking gaan, het zegt niets over jou. Dat kan je lezen in mijn blog Niets is persoonlijk.