Soms heb ik het idee dat men zijn vakantie beter plant dan de invulling van zijn leven. Na de middelbare schooltijd en eventueel studie zoekt men een baan, gaat samenwonen, misschien trouwen, van baan veranderen omdat het meer oplevert, als het tegen zit scheiden, ontmoet iemand anders, verandert weer van baan, of blijft jarenlang in dezelfde baan hangen.

Voor je het weet ben je 40, of ouder, en zit je in vaste patronen. Als je echter je doel hebt bereikt is dat prima.
Ik lees en hoor echter vaak dat men een draai aan zijn leven wil geven. Doen wat men al jaren wil doen, of opeens ontdekt waar zijn kwaliteit of passie ligt.

Het doel in je leven kan van alles zijn: van een vaste baan naar een eigen bedrijf, gewicht verliezen, aan je gezondheid werken, kinderen zo’n goed mogelijke opvoeding geven, werken aan conditioneringen, anderen helpen op wat voor manier dan ook zijn wat voorbeelden.

Dan komt de vraag, wat wil je echt? En het is lastig om dat helder te krijgen. Je weet wel ongeveer wat je wil, maar om dit tot in detail uit te werken gaat vaak tijd overheen. Soms begint men ergens aan, maar omdat het doel niet duidelijk is, blijft men onderweg hangen.
Een andere belangrijke vraag is de Why. Waarom wil je dit gaan doen?

Een vakantie wordt wel duidelijk gepland. Je stapt geen willekeurig vliegtuig in om te zien waar je terechtkomt. Ook zal je niet doelloos rondrijden zonder te weten waar je naar toe wil.
Je begint met je doel: de locatie. Dan bepaal je wanneer, hoe lang, wat voor accommodatie en het vervoer. De weg ernaartoe wordt op die manier langzaam ingevuld.

Bepaal daarom eerst je doel zo duidelijk mogelijk, stel jezelf net zo lang vragen totdat elk detail is ingevuld. Als dat kristalhelder is, dan is de volgende vraag van belang. Waar sta je nu? Zelfkennis en bewust zijn is van belang.

Als je weet waar je staat en je weet waar je naar toe wilt blijft 1 vraag openstaan: wat houd je tegen?
Als je dit oplost ligt de weg open, waarbij de reis naar jouw doel minstens zo belangrijk is als het doel zelf, vanwege je persoonlijk groei. Meer informatie staat op de pagina mental-coaching.