Tips mental coaching

8 tips mental coaching

E

1. Wees de baas over jouw gedachten

In tijden van drukte of stress heb je veel aan je hoofd. Zorgen, ergernis, vermoeidheid zijn voorbeelden waardoor je gedachten een eigen leven gaan leiden. Voor je het in de gaten hebt, haal je van alles in je hoofd wat niet reëel is.
E

2. Ga zorgvuldig met je tijd om

Werk als je aan het werk bent, rust als je gaat rusten. Let op dat je niet teveel tijd besteedt aan doelloos surfen op internet of uitpluizen van de social media. Het gros van de berichten zijn voor jou van weinig belang, je kunt je laten beinvloeden door meningen en discussies, en vrijwel alle info die je leest ben je snel weer vergeten.

E

3. Stel duidelijke doelen

Mensen plannen hun vakantie vaak beter en duidelijker dan hun leven. Jouw doel kan van alles zijn. Als je dat helder hebt, kan je de weg daar naar toe invullen. Stel tussendoelen voor ‘onderweg’. De reis naar je uiteindelijke doel duurt door gebeurtenissen vaak langer, en met tussendoelen hou je het overzicht, en maak je het minder zwaar.
E

4. Communiceer helder

Als het in je hoofd druk is, kan je daardoor waarschijnlijk lastig met de buitenwereld communiceren. Zorg ervoor dat het in je hoofd rustig is, dan denk je helder en spreek je je naar buiten toe helder en to the point. Met warrige en onsamenhangende zinnen begrijpt niemand je.
E

5. Stel prioriteiten

Doe lastige klussen het eerst, dan heb je dat gehad. Uitstellen schiet niet op want het zal niet uit de weg gaan, en de kans is aanwezig dat uitstellen kopzorgen geeft.
E

6. Loslaten van mensen en gebeurtenissen

Niet makkelijk, maar mensen komen en gaan. Afscheid nemen van dierbaren is moeilijk, ook als de relatie niet zo goed is geweest. In vrijwel alle gevallen van loslaten ga je door een proces van ontkenning, boosheid, strijd met jezelf, machteloosheid met verdriet, en de aanvaarding. Wees hiervan bewust, en vraag hulp als het niet alleen lukt.
E

7. Hou discipline, focus en doorzettingsvermogen

Ook niet makkelijk. Om gewoontes te doorbreken of doelen te bereiken zal je je levensstijl moeten wijzigen. Dat valt in het begin niet mee, en door uitstelgedrag of drogredenen zal daar niets van terecht komen. Een bekend voorbeeld zijn de goede voornemens per 1 januari. Een datum is echter niet maatgevend, jouw wil is de maatstaf. 

E

8. Loslaten van conditioneringen

Iedereen wordt vanaf de eerste jaren beïnvloed door gedrag, opgeplakte labels, meningen en overtuigingen van buitenaf. Vaak belemmeren ze je in je verdere ontwikkeling, en heeft het jou een verkeerd zelfbeeld gegeven. Daar kom je op latere leeftijd achter, en dan is het lastig om dit los te laten. Hoewel het de opvattingen waren van anderen met hun conditioneringen, ben je er zodanig in gaan geloven dat dit in je systeem zit. Het is van belang dat je dit oplost, alleen of met hulp.

Ik wil je graag helpen

Neem contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.